Allt du behöver veta om markiser i Stockholm

11 juni 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Markiser är en viktig del av många hem och byggnader, inte bara som en stilfull detalj utan också som ett praktiskt verktyg för att kontrollera solljus och värme. De erbjuder skydd mot solen, sänker energikostnader genom att minska behovet av luftkonditionering och de kan även öka privatlivet. I denna artikel utforskar vi vad markiser är, de olika typerna som finns tillgängliga och hur du väljer rätt markis för ditt hem.

Vad är en markis och varför behövs den?

Markiser i Stockholm är en form av solskydd som monteras på utsidan av ett fönster eller en dörr, eller över en terrass eller balkong. De är utformade för att skydda mot sol, ljus och värme, och de kan på ett effektivt sätt även minska blekning av möbler och golv orsakad av UV-strålar. Markiser kan också fungera som ett designelement som kompletterar bostadens utseende och bidrar till dess estetik. Användningen av markiser kan ha flera fördelar:

  • Energibesparing: Genom att blockera direkt solljus och sänka värmeupptaget kan markiser hjälpa till att minska behovet av luftkonditionering, vilket leder till lägre elräkningar.
  • Komfort: Markiser skapar en skön skugga som kan göra utevistelser på terrasser och balkonger mer njutbara, även under varma sommardagar.
  • Skydd: De skyddar både inomhus- och utomhusområden från solens skadliga strålar och kan även erbjuda visst skydd mot lätt regn.

markiser

Olika typer av markiser och deras funktioner

Markiser kommer i många olika stilar och utföranden, och det finns en typ för nästan varje ändamål och smak. Här är några av de vanligaste typerna.

Fast monterade markiser

De är permanent fastsatta strukturer som erbjuder kontinuerligt skydd och kräver lite underhåll. De kan dock vara mindre flexibla eftersom de inte kan justeras efter väderförhållandena.

Utdragbara markiser

Dessa markiser kan dras tillbaka när de inte är i användning, vilket gör att du kan välja när du vill ha skugga och när du vill njuta av solen. De kan vara manuella eller motoriserade för enklare hantering.

Vertikala markiser

Vertikala markiser är som enkla rullgardiner för utomhusbruk och är utmärkta för att reglera ljuset och förbättra privatlivet, speciellt i stads- eller radhusmiljöer.

Fönstermarkiser

Fönstermarkiser är speciellt designade för att skydda fönster från direkt sol och kan vara fasta eller uttagsbara, vilket förbättrar inomhusmiljön genom att minska värmen och skydda mot blekning.

Terrass- och balkongmarkiser

Dessa större markiser erbjuder omfattande skydd för uteserveringar och kan göra dessa områden användbara även under dagar med stark sol.

Så väljer du rätt markis för ditt hem

När du ska välja markiser är det viktigt att tänka på både funktion och stil. Följande steg kan hjälpa dig att göra det bästa valet för din bostad:

  1. Utvärdera dina behov: Bestäm vilka områden som behöver skydd och vilken typ av markis som passar. Tänk på om du behöver fasta eller uttagsbara markiser och vilken storlek och form som passar din bostad.
  2. Stil och estetik: Välj en design som kompletterar din byggnads arkitektur och färgschema. Markiser ska både vara funktionella och tilltalande.
  3. Kvalitet och hållbarhet: Sök efter markiser gjorda av högkvalitativa material som kan stå emot väder och vind. En välbyggd markis kan hålla i många år med minimalt underhåll.
  4. Installation och underhåll: Fundera på om du kan installera markisen själv eller om du behöver professionell hjälp. Tänk också på vilken tid och ansträngning som krävs för att underhålla markisen.

Fler nyheter